FAQ Makerspace varaždinPitanja i odgovori

01. Općenita pitanja

Što je točno Makerspace Varaždin?

Makerspace Varaždin je zajednički radionički prostor gdje pojedinci i tvrtke mogu koristiti napredne tehnologije poput 3D printanja, CNC obrade, laserskog rezanja i mnogih drugih. Naš glavni cilj je pružiti pristup resursima, alatima i znanju potrebnima za stvaranje i inovacije, potičući kreativnost i zajednički rad u zajednici.

Kako se Makerspace financira?

Makerspace se financira kroz članarine, potpore i donacije, kao i kroz različite projekte i partnerstva s lokalnim organizacijama i tvrtkama. Udrugu podržavaju brojni donatori iz privatnog i javnog sektora, ali i jedinice lokalne samouprave. Makerspace je neprofitna organizacija što znači da 100% naše zarade vraćamo u zajednicu.

Kako mogu postati član?

Da biste postali član Makerspacea, možete nas kontaktirati putem naše web stranice ili osobno posjetiti naš prostor. Nakon upoznavanja s našim timom i prostorom, možete se odlučiti za odgovarajući paket članstva koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Mogu li koristiti Makerspace za osobne projekte?

Da, svakako! Makerspace Varaždin pruža prostor i alate svim članovima, bilo da rade na osobnim projektima, hobijima ili poslovnim inicijativama.

02. Edukacija i Radionice

Kakve radionice i edukacije nudite?

Organiziramo različite radionice koje obuhvaćaju teme poput 3D printanja, CNC obrade, elektronike, robotike, obrade drveta i mnoge druge. Također nudimo i edukacije koje se odnose na poslovne vještine i razvoj proizvoda.

Sudjelovanje na radionicama

Većina naših radionica otvorenog su karaktera te su svi dobrodošli. Naši članovi često imaju prednost prilikom sudjelovanja ili pokrivene troškove sudjelovanja. Preporučujemo da provjerite specifične uvjete za svaku radionicu.

Mogu li ja predložiti ili voditi radionicu?

Naravno! Ako imate specifične vještine ili znanje koje želite podijeliti, rado ćemo razmotriti vaš prijedlog i podržati vas u organizaciji radionice. Stalno smo u potrazi za predavačima te time želimo pokriti širi spektar zanimljivih tema.

Postoji li dobna granica?

Neke radionice mogu imati dobne granice zbog složenosti materijala ili alata koji se koriste. Preporučujemo da provjerite detalje svake radionice prije prijave.

03. Makerspace oprema

Koju opremu imate na raspolaganju za članove?

Imamo širok spektar opreme, uključujući 3D printere različitih tehnologija, CNC strojeve, laserske rezače, opremu za obradu drveta i metala, elektroničku opremu i mnogo više. Detaljan popis možete provjeriti OVDJE.

Mogu li donijeti vlastitu opremu u Makerspace?

Ako želite koristiti vlastitu opremu u Makerspaceu, molimo vas da se prvo konzultirate s našim timom kako bismo osigurali da je upotreba sigurna i u skladu s pravilima prostora. Imajte na umu da cijenimo kulturu zajedništva i dijeljenja, te da ukoliko ostavite vlastitu opremu u prostoru MAKERSPACEa, da je moguće da će istu koristiti netko drugi od naših članova.

Postoji li vremensko ograničenje korištenja određene opreme?

U teoriji ne postoji vremensko ograničenje, no u praksi se trudimo da dostupnost opreme bude ravnomjerno raspodijeljena na sve članove. Kako bi se osiguralo da svi članovi imaju jednak pristup opremi, potrebno je napraviti rezervaciju za pojedine labove te prilikom toga pazimo da nitko nije zakinut.

Moram li proći obuku prije korištenja određenih alata ili opreme?

Da, za neke alate i opremu zahtijevamo da članovi prođu osnovnu obuku kako bi osigurali sigurno i ispravno korištenje. Takvu obuku prolazi svaki novi član te taj proces zovemo “on boarding” te je nužan kako bi osoba pristupila prostoru.

04. Partnerstva

Kako mogu postati partner MAKERSPACEa?

Ukoliko ste zainteresirani za partnerstvo, molimo vas da nas kontaktirate kako bismo razgovarali o mogućnostima suradnje i pružili vam više informacija o našim partnerskim mogućnostima.

Mogu li predložiti projekt ili inicijativu za suradnju?

Da, uvijek smo otvoreni za nove ideje i suradnje koje mogu donijeti vrijednost našoj zajednici. Ako imate prijedlog, slobodno nas kontaktirajte.

Koji su vaši kriteriji za odabir projekata?

Kriteriji se mogu razlikovati ovisno o prirodi projekta, ali općenito tražimo projekte koji će imati pozitivan utjecaj na zajednicu, podržavaju našu misiju i viziju te koji su održivi.

Postoji li financijska potpora za projekte?

Financijska potpora za projekte može varirati ovisno o prirodi projekta i dostupnim sredstvima. Preporučujemo da nas kontaktirate za specifične informacije o financiranju.

Founder članovi

biz Maker članovi

Partneri i sponzori