Udruga za promicanje tehničke kulture Makerspace Varaždin

MAKERSPACE VARAŽDIN

Kolaborativni radionički prostor s modernom i vrhunskom opremom

Udruga za promicanje tehničke kulture Makerspace Varaždin (Makerspace Varaždin) neprofitna je organizacija osnovana s ciljem da pruži znanje, podršku, prostor i alat za postizanje ciljeva prilikom stvaranja vlastitog proizvoda, prvenstveno prilikom brzog prototipiranja proizvoda u početnim fazama životnog ciklusa proizvoda.

m2 prostora

mladih makera

STEM aktivnosti

članova

MAKERSPACE Varaždinkao mjesto za stvaranje

Ono što nas motivira je vjerovanje u snagu zajedničkog stvaranja i cjeloživotnog učenja. U svakom kreativnom procesu, bilo da je to izrada aplikacije, samostalno snimanje videa ili izrada vlastitog robota, vidimo potencijal za inovaciju i napredak. Želimo biti poveznica između ideje i njenog ostvarenja, pružajući sve potrebne resurse da se to postigne.

MAKERSPACE vizija

Naša vizija je da budemo prepoznati kao centar kompetencija u području tehničke kulture, inovacija, stvaranja i podrške malim i srednjim poduzećima, kao i svima privučenima DIY kulturi.

Misija našeg MAKERSPACE-a

Naša misija je pružiti znanje, podršku, prostor i alate svima koji teže ostvariti svoje ideje, čineći tehničku kulturu, alate i strojeve dostupne svima.

Sve započinje idejom!Putovanje koje datira u davnu 2015. godinu!

Putovanje je započelo 2015. godine, kada smo prepoznali potrebu pojedinaca za prostorom, opremom i znanjem kako bi realizirali svoje projekte. Vidjeli smo izazove s kojima se susreću studenti, start-up tvrtke i veće organizacije i željeli smo ponuditi rješenje. Nakon nekoliko godina planiranja, 2018. godine, u suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin, osigurali smo prostor i opremu, postavljajući temelje za Makerspace. Službeno smo otvorili vrata za članove u prosincu 2021., nudeći priliku svima da zajedno koriste resurse i alate, kreirajući nešto novo i vrijedno.

MAKERSPACEDruštveno odgovorna udruga

Naša posvećenost društvenoj odgovornosti nije samo u riječima, već se očituje i kroz niz projekata i inicijativa koje smo pokrenuli s ciljem obrazovanja i osnaživanja naše zajednice. Ovi projekti su osmišljeni tako da se bave stvarnim problemima i potrebama, od edukacije mladih u STEM području do poticanja poduzetništva i inovacija među nezaposlenima.

Djeca i mladi

Naše STEM aktivnosti prilagođene su raznim dobnim skupinama tako da nadopunjuju i prate redovitu nastavu

Odrasli

Redovito organiziramo seminare i školovanja za korištenje najnovijih tehnologija

Djelatnici u obrazovanju

Razvili smo poseban kurikulum za edukaciju prosvjetnih radnika u STEM području, kako bi isti mogli znanje prenositi učenicima i studentima.

MAKERSPACE načelaU svojem radu, držimo se idućih načela

Zajedništvo

Makerspace Varaždin nije samo opremljeni radionički prostor; to je mjesto gdje se ljudi okupljaju, uče, dijele ideje, stvaraju, rastu i surađuju zajedno. 

Inovacije

Nastojimo biti ažurni s vremenom, opremljeni suvremenom tehnologijom i alatima. Potičemo naše članove da eksperimentiraju, istražuju i razvijaju nove ideje.

Pristupačnost

Tehnička kultura i alati trebaju biti dostupni svima. Bez obzira jeste li hobist, student, start-up ili veća organizacija, naša vrata su vam otvorena.

Održivost

Fokusiramo se na recikliranje i prenamjenu materijala, oživljavajući stari zanat u suvremenom kontekstu te promičući odgovornu proizvodnju.

Suradnja

Radimo ruku pod ruku s lokalnom zajednicom, tvrtkama i drugim organizacijama kako bismo stvorili snažnu mrežu podrške i razmjene znanja.

Edukacija

Želja za učenjem i dijeljenjem znanja je u srcu našeg postojanja. Organiziramo radionice, edukacije i treninge kako bismo poticali kontinuirano učenje i rast.

Kroz sve ove inicijative, naš razlog postojanja je jasan: želimo biti pokretačka snaga u našoj zajednici, pružajući prilike, potporu i resurse onima koji ih trebaju. Uvijek ćemo biti posvećeni tome da koristimo naše resurse, znanje i mrežu kako bismo ostvarili pozitivan utjecaj, bilo da je riječ o obrazovanju mladih, poticanju poduzetničkog duha ili pružanju prilika onima koji nemaju samostalno priliku razvijati se u sferi tehničke kulture. U Makerspace Varaždinu naša društvena odgovornost nije samo dio onoga što radimo, ona je srž našeg postojanja i na to smo izrazito ponosni.

Saznajte sve novosti na vrijemeMAKERSPACE newsletter

Founder članovi

biz Maker članovi

Partneri i sponzori